subota, 7. studenoga 2015.

Top 5 za 5: savjeta za zdraviju kožu lica


Već od sredine ljeta na blogu sam započela postove tematike top 5 za 5, te sa istim nastavljam danas i nudim Vam nekoliko savjeta koji nisu ništa revolucionarno ali je lijepo znati ih, podsjetiti se istih i redovno ih primjenjivati. Ukoliko Vas zanima mojih top 5 za 5 savjeta za zdraviju kožu lica nastavite čitati post.


1. Pronađite efikasan ali nježan način da očistite svoje lice od šminke. Temeljito ali nježno čišćenje kože lice je bitan korak jer na taj način omogućujete svojoj koži da upije i efikasnije iskoristi sve blagodati ostalih proizvoda koje nanosite nakon čišćenja. Kad kažem nježno čišćenje lica, mislim na blage i lagane poteze blazinicom, ručnikom, maramicama ili rukama preko lica.  Svako struganje je jako štetno i ima kontraefekt u smislu da ćete pojačati osjetljivost Vašeg lica, izazvati jače lučenje sebuma, pojačati crvenilo, oštetiti sitne kapilare, ubrzati pojavu bora i slično. Kad birate proizvood za čišćenje lica, imajte na umu da ne postoji univerzalni proizvod koji podjednako odgovara svim tipovima kože i da bi ste došli do onog pravog morate testirati njih nekoliko. Vodite se potrebama svoje kože koje su različite u određenim vremenskim periodima i nećete pogriješiti. 

2. Preskoči toner pun alkohola. Iz iskustva znam da takvi proizvodi privremeno  pomognu koži da se 'očisti' od nepravilnosti ali je jako isuše. Nakon određenog vremena kože reaguje na način da se više masti i pojavljuju se novi prištići. Ukoliko imate pristup 'zdravim' tonerima sa koliko toliko prirodnim sastojcima i bez alkohola svakako ga kupite u suprotnom isti Vam nije potreban. 


3. Hidratantna krema za lice nije zamjena za potrebnu dnevnu količinu vode.  Nikad ne zaboravite da je hidratacija organizma bitan faktor u postizanju lijepe i zdrave kože. Kako u vrijeme velikih vrućina tako i u hladnim jesenjim i zimskim mjesecima moramo paziti na optimalan unos vode u organizam. Ukoliko ste zaboravni kao i ja iskoristite blagodati Vaših pametnih telefona te instalirajte aplikaciju Water your body koja će Vas podsjećati kad je vrijeme za čašu vode i koliko Vam je istih potrebno na dnevnoj bazi. Pored toga, ne zaboravite da postavite ovlaživače zraka u prostorije u kojima često boravite. Ako ništa, čaša vode na radijatoru je odličan način da se spasite od suhog zraka i isušivanja kože. 

4. Bolje jedan efikasan nego beskoristan arsenal proizvoda za kožu. Nemojte podleći trendu više je bolje i slagati proizvode za njegu kože u kupaoni. Veće brojno stanje onemogućava da pratite učinak proizvoda na Vašu kožu, a isto tako riskirate da Vam jedan proizvod u kombinaciji sa drugim izazove nesavršenosti i irtacije. Uvijek sam za to da je bolje pronaći jedan do dva proizvoda koja ću uvrstiti u rutinu, naviknuti kožu na iste i pomno pratiti njihov učinak na kožu. Ako mene pitate, optimalan broj proizvoda za njegu lica je 3; odstranjivač make upa (micelarna, losion, vlažne maramice), gel/pjena/krema za umivanje prilagođena tipu kože i odgovarajuća krema za lice. 

5. Dajte prednost preparativi u odnosu na dekorativu. Čitala sam da Japanci koriste 20 minuta dnevno za njegu lica i samo 5 na šminkanje odnosno dekorativu, svima je jasno da većina Japanki ima zavidno lijepu i čistu kožu, pa što se ne bi ugledali na njih. Ja što sam starija sve više dajem prednost preparativi i više bih novca uložila u jako dobru kremu ili gel za lice nego što bih kupila bezobrazno skup puder. Zapamtite da ništa od dekorativne kozmetike neće lijepo izgledati na zapostavljenoj i loše održavanoj koži. 


I za kraj ne zaboravite, ono ste što jedete, vodite računa da hrana ima veliki uticaj na zdravlje Vaše kože.


Imate li neki savjet više koji bi nam svima pomogao da postignemo zdraviju i ljepšu kožu lica???
Broj komentara: 12:

 1. Odličan post! Svakako dajem prednost preparativi iako puno više volim dekorativu jer ipak koža je najveći organ a ne znam koliko skupa dekorativa ne može sakriti lošu i nenjegovanu kožu. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala. Istina, ni najskuplja dekorativa ne može sakriti lošu kožu :D Hvala na komentaru :D

   Izbriši
 2. Sve lijepo rečeno. slažem se sa zadnjim. Nikakva šminka ne može sakriti lošu kožu, a ako je koža lijepa i njegovana, potrebno je minimalno šminke :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Svi se slažemo sa tom stavkom :D Hvala na komentaru :)

   Izbriši
 3. Ovo zadnje je najbitnije.. Ono što jedemo to nam se pokazuje na licu.. sama znam kad navalim na čokoladu šta će mi biti za dan dva.. A teško se odreći slatkiša :( haha

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Da i to je problem, ista sam, meni čokolada isto nekad zna izazvati probleme :D

   Izbriši
 4. Slažem se sa svim savjetima i ne znam što bih uopće dodala, osim da je eto bitno lice ne dirate tijekom dana što mnogi ljudi rade (nekada i ja sama od nervoze) jer će isto doći do neželjenih prištića. Ovo je baš super popis stvari kojih se treba držati i ako nije u pitanju neki zdravstveni uzrok (mikroorganizmi, nuspojave lijekova itd.), ovi savjeti bi trebali dovesti do zdrave i čiste kože. :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. U potpunosti se slažem sa tom i hvala ti što si dodala da ruke treba držati što dalje od lica. :D

   Izbriši
 5. top 5 za 5 i post za čistu peticu. Kratko jasno i tačno. Kako godine budu odmicale sve će vam važnija biti preparativa, a i unutrašnja hidratacija, Naime, mi žene ynamo da zakažemo na tzv "water intake"-u. Još kada bih mogla sebe da prisilim da pijem više vode...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala. Slažem se da je sa godinama preparativa i njega kože bitnija, a što se tiče vode svi smo zakazali na tom polju, možda da nas neko uvijek podsjeća da je pijemo bili bi bolji :D

   Izbriši
 6. odlični savjeti i slažem se s njima :D
  posebno sam zagovornik vode, te minimalizma kada se radi o njezi i čistoći lica :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super. Drago mi je da se slažemo po pitanju minimalizma :D

   Izbriši